" مقالات و پایان نامه های دانشگاهی – ۲-۱۴-۹ – پیامدهای میان فردی و اجتماعی افشا – 2 " |
“
یافته های پژوهش های اخیر را می توان به این صورت خلاصه نمود که افشای هیجانی برای افرادی که از قابلیت های هیجانی کمتری برخوردار بوده و در پاسخ به موقعیت های استرس زا و تجارب منفی زندگی از سبک های مقابله ای سازش نایافته استفاده میکنند ،به عنوان یک سبک مقابله ای سازش یافته قابل آموزش بسیار مفید و سودمند خواهد بود.کارکردها و پیامدها افشای هیجانی مطالعات مختلفی نشان دادهاند که افشای هیجانی نو پیامدهای مثبت هیجانی ،روانی و اتجاعی فراوانی دارد.
در پاسخ به این پرسش که افشای هیجانی چگونه و از طریق چه فرایندی منجر به پیامدهای مثبت می شود چند نظریه ارائه شده است که مهم ترین آن ها عبارت است از نظریه بازداری،نظریه تغییرات شناختی و نظریه انسجام اجتماعی.
۲-۱۴-۶- نظریه بازداری :
یکی از اولین نظریه ها در تبیین سازوکارهای زیربنایی افشای هیجانی مربوط به تاثیرات بازداری در سلامت و نقش ضدبازدارندگی افشا میباشد.بوتزین (۱۹۹۷)، نظریه بازداری را به صورت زیر خلاصه میکند:
۱)حرف نزدن در مورد تجارب هیجانی مهم نوعی بازداری به شمار می رود.
۲) بازداری استرس را افزایش میدهد.
۳) افزایش استرس سلامت جسمانی و روانی را با مشکل مواجه میکند.
۴) افشای هیجانی بازداری را کاهش میدهد.
۵) کاهش بازداری استرس را مرتفع میسازد.
۶) کاهش استرس از مشکلات جسمانی و روانی می کاهد.
۲-۱۴-۷- نظریه تغییرات شناختی:
تبیین دیگر در خصوص اثرات افشای هیجانی این است که ابراز هیجانها و احساسات در قالب کلمات موجب بازنگری در رویدادها و تجارب هیجانی شده و شیوه سازماندهی و بازجدب آن ها را تغییر میدهد(اسلاتچر[۵۵]وپنه بیکر،۲۰۰۷).
پنه بیکر(۱۹۹۷) هنگام بحث از پیوستار” نگه داشتن – رها کردن” یکی دیگر از اثرات رویارویی را ایجاد بازنگری در رویدادها میداند. به این معنی که رویارویی با تجارب آسیب زا به افراد کمک میکند که رویدادهای زندگی را مورد بازبینی قرار داده،آن ها را بهتر درک کرده و معانی جدیدی در آن ها بیابند.این کار در نهایت باعث می شود که تجارب هیجانی با ساختار جدیدی در سیستم شناختی جذب شده و فرد آن را به عنوان یکی از تجارب معمولی زندگی بپذیرد.این نظریه به طور خلاصه این مسئله را مطرح میکند که افشا به افراد در بازسازماندهی افکار و احساسات مرتبط با آسیب کمک کرده و روایات جدیدتر و معنادارتری از حادثه ایجاد میکند (پنه بیکرو سیگال[۵۶]،۱۹۹۹)
۲-۱۴-۸- نظریه انسجام اجتماعی:
نظریه انسجام اجتماعی در واقع به این مسئله می پردازد که افشای هیجانی از طریق جلب حمایت های اجتماعی به ارتقای سلامت افراد کمک میکند.خود افشایی در اصل یک فعالیت اجتماعی است هدف اصلی زبان برقراری ارتباط با دیگران و خود است. برخی افراد در مورد تجارب خود با دیگران صحبت میکنند این امر به آن ها کمک میکند تا روابط اجتماعی خود را حفظ و از حمایت های اجتماعی مورد نیاز برخوردار گردند. برعکس کسانی که تجارب هیجانی خود را برای دوستان،خانواده،اطرافیان بازگو نمی کنند.ممکن است احساس تنهایی و انزوا نمایند این امر ممکن است بر مشکلات آن ها افزوده و سلامت و آن ها را تهدید نماید .
ریمه(۱۹۹۵) معتقد است که افشا در روزها یا هفته های اول پس از آسیب قادر به تغییر شبکه ارتباطی افراد از طریق نزدیک تر کردن آن ها به همدیگر میباشد ،در واقع افشا به عنوان یک عامل انسجام اجتماعی عمل میکند.ریمه عنوان میکند که حتی شکل انفرادی افشا میتواند در بهبود روابط اجتماعی بعدی مفید واقع گردد (اسلاتچرو پنه بیکر،۲۰۰۷)
حال می پردازیم به پیامدهای افشای هیجانی در ابعاد مختلف جسمانی،روانی ،اجتماعی و رفتاری :افشا و سلامت جسمانی و روانی یکی از کارکردهای اصلی افشای هیجانی بر اساس یافته های پژوهشی کمک به بهبود و ارتقای سلامت جسمانی و روانی است.سلامت جسمانی در مطالعات مختلف از طریق شاخص هایی چون دفعات مراجعه به پزشک به شاخص های فیزیولوژیک مثل فشار خون ،ضربان قلب و وضعیت سیستم ایمنی بدن ارزیابی شده و سلامت روانی از طریق بهبود وضعیت خلقی ،کاهش هیجان های منفی و سازگاری با استرس ارزیابی می شود.
این حالت احتمالا ناشی از ترکیب و پردازش در هم تنیده ی اطلاعات شناختی و هیجانی یک تجربه در هنگام افشا است (بوسکن ،۱۹۹۵،گایلارد،۲۰۰۰،نقل از قربانی۱۳۸۲ )
پنه بیکر(۱۹۸۹،نقل از نیدرهافر و پنه بیکر،۲۰۰۵)نشان داد که پس از افشا فشارخون و تنش عضلانی کاهش قابل ملاحظه ای مییابد.
فراتحلیل اسمیت (۱۹۹۸) نشان داد که افشای هیجانی حداقل در چهار حوزه پیامدهای مثبت معنی داری ایجاد میکند:سلامت جسمانی ،عملکرد فیزیولوژیکی ،بهزیستی روانشناختی و عملکرد عمومی .
کلی[۵۷]، ناملی[۵۸]ولسین[۵۹](۱۹۹۷،نقل از لاسودی و همکاران،۲۰۰۰)دریافتند که افشای هیجانی در بیماران مبتلا به آرتروز علاوه بر بهبود عملکرد فیزیکی در پیگیری سه ماهه به میزان قابل توجهی موجب کاهش هیجان های منفی می شود.
پنه بیکر(۲۰۰۴) با مرور پژوهش های مختلف این حوزه نتیجه گیری میکند که افشای هیجانی اثرات مثبت کوتاه مدت و بلندمدتی در سطح هیجانی ،شناختی و فیزیولوژیکی ایجاد میکند ومی توان از آن به عنوان یک راهبرد مقابله با استرس ،پیشگشیری از آسیب و درمان برخی از اختلالات استفاده نمود.
۲-۱۴-۹ – پیامدهای میان فردی و اجتماعی افشا
بر اساس نظریه انسجام اجتماعی ،از پیامدهای مهم افشای هیجانی ،دریافت حمایت های اجتماعی و بهبود روابط بین فردی افراد است (ریمه،۱۹۹۵).
پژوهش های متعددی این موضوع را مورد بررسی قرار دادهاند به عنوان مثال لی پور و همکاران(۲۰۰۴)
دریافتند که افشای هیجانی بین فردی علاوه بر تسهیل سازگاری با موقعیت استرس زا موجب ارتقای روابط بین فردی افراد می شود. ریمه (۱۹۹۵) یادآور می شود که اشکال مختلف افشا ،حتی افشای هیجانی درون فردی در بلند مدت بر روابط بین فردی افشا کننده تاثیر مثبت خواهد داشت. این مسئله را شاید بتوان اینگونه تفسیر نمود که بهبود رابطه ی فرد با خودش در نهایت به بهبود رابطه ی وی با دیگران می انجامد.
کولینز[۶۰] و میلر[۶۱] (۱۹۹۴)دریافتند که افشای هیجانی در یک زمینه ی بین فردی قابل اعتماد و موجب صمیمیت بیشتر افشا کننده و شنونده می شود و دید منفی فرد را به دیگران تغییر میدهد.
۲-۱۴-۱۰- افشا و تغییرات رفتاری
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 04:13:00 ب.ظ ]
|