ارزیابی تاثیرات سفارشی سازی و محیط بازار … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
اینترنت اگرچه امروزه برای همگان واژهای آشنا بهشمار میرود و روز به روز بر میزان نیاز افراد به آن در شهر و روستا افزوده می شود، اما سرعت گسترش آن در میان جوامع مختلف، متناسب با دانش استفاده از آن در زمینه های گوناگون نیست.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
چه بسیار افرادی را در جامعه ما میتوان دید که از اینترنت سخن میگویند، با آن سر و کار دارند و حتی برخی امور خود همچون پر کردن فرمهای اداری و تبادل پیامهایشان را نیز با آن انجام می دهند، در حالیکه به دلیل نداشتن شناخت و دانش کافی، نحوه استفاده مطلوب از اینترنت را نمیدانند.
این وضعیت را که شاید از آمادگی نداشتن جامعه ما در برابر این پدیده نوظهور است، میتوان در ابعاد مختلف دید، به گونه ای که حتی میتوان گفت، اطلاعرسانی – که مهمترین خصیصه اینترنت است و ماهیت اصلی آن را شکل میدهد – هنوز از سوی دستاندکاران آن در ایران به ویژه روزنامهنگاران و اهالی روزنامههای آنلاین به خوبی شناخته و بهکار گرفته نشده است. این موضوع اگرچه تا حد زیادی ناشی از غربی و نوظهور بودن اینترنت است اما تا اندازه بسیاری نیز از سرعت پیشرفت اینترنت و نیز کمبود منابع اطلاعاتی لازم به زبان فارسی در این زمینه نشات میگیرد.
اما در کنار تمامی این مشکلات، میتوان دلایل دیگری را نیز ذکر کرد به عنوان چالش در برابر روزنامههای آنلاین قد علم نموده اند: وابستگی به فنآوری روز و هزینه بالای تجهیزات، اینترنت، تربیت نیروی انسانی، کمبود درآمد، جمعآوری خبر، قدرت تعامل، امنیت، مسائل حقوقی، خستگی خبرنگاران و سختی مطالعه. اما با وجود چنین مشکلات و چالشهایی، هنوز هم راه برای پیشرفت روزنامههای آنلاین بهخصوص با ویژگیهایی که دارد باز است: محصول دیجیتال است، ابرمتنی[۲۴۶] است، آنی و لحظهای است، قابلیت به روز شدن دارد، شخصیسازی محتواها، جهانی بودن، دسترسی، تعاملی بودن، نیازشناسی، چندرسانهای بودن، ظرفیت بالا، قابل اعتماد بودن، سبک نو، تغییر شیوه دروازهبانی خبر، رایگان بودن، پویایی و جاذبه، خبرخوانهای اینترنتی، امکانات آنلاین، و نوآوری.
نتایج حاصل از این پژوهش، که طی فصول گذشته و با تاکید بر فرصتهایی که ویژگیهای روزنامههای آنلاین فراهم می آورد، به طور مفصل بیان شده، در این فصل پس از بحث و تفسیر، نتیجه گیری گردیده و در انتهای فصل برای آن بخش از زمینههایی که ناقص مانده، تحت عنوان تحقیقات آتی، راهگشایی شده است.
۲-۵ تجزیه و تحلیل سوالات تحقیق
همانطور که در فصل چهار تحقیق مشاهده گردید، پاسخ به سوالات تحقیق، تاثیر استراتژی سفارشیسازی و محیط بازار را بر موفقیت کسب و کار روزنامههای آنلاین نشان میدهد. در ادامه، یافتههای حاصل از تجزیه و تحلیل هر یک از سوالات تحقیق آورده می شود:
۱-۲-۵ سوال نخست: آیا تجربه در نشر (اکنون) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
با توجه به انجام مصاحبه و نتایج به دست آمده در میان مدیران روزنامههای آنلاین به این نتیجه رسیدیم که روزنامههای آنلاین که دارای پشتوانه چاپی نیز هستند در کسب و کار خود احتمال موفقیت بیشتری دارند. روزنامهها با بهره گرفتن از اعتباری که از نام روزنامه چاپی خود بهدست میآورند، خیلی سریعتر به جذب مخاطب و آگهیدهنده میپردازند و در نتیجه به درآمدزایی میرسند. در همینراستا آنها میتوانند نام رونامه چاپی خود را نیز گسترش داده، و در این مسیر نه تنها با یکدیگر رقابت منفی ندارند بلکه با دیدی تعاملی سعی در افزایش درآمدزایی یکدیگر نیز دارند.
۲-۲-۵ سوال دوم: آیا منابع درآمدی (اکنون) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
با توجه به مواردی که در پرسشنامه از سوی پاسخ دهندگان اعلام شد و برخی از مدیران در مصاحبه های شفاهی ذکر کردند، منابع درآمدی روزنامههای آنلاین به ویژه جذب آگهی و در کنار آن فروش محصولات و آرشیو روزنامهها، در موفقیت کسب و کار روزنامههای آنلاین تاثیرگذار بوده است. البته در مصاحبه هایی که با مدیران سه روزنامه انجام شد، به این نکته تاکید شد که این تاثیر هنوز هم جا برای بیشتر شدن دارد. با فرهنگسازی در زمینه ایجاد اشتراکهای آنلاین میتوان هم مخاطبین و هم آگهیدهندگان را مجاب کرد که برای شناختن و شناساندن محصولات و همچنین دسترسی به منابع معتبر باید هزینه کرد.
۳-۲-۵ سوال سوم: آیا اهمیت اهداف در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
اینکه روزنامههای آنلاین چه اهدافی را در کسب و کار خود اتخاذ مینمایند، با توجه به اطلاعات بهدست آمده از پرسشنامه ها و مصاحبه ها نشان میدهد که می تواند در کسب و کار آنها تاثیرگذار باشد. این هدف می تواند میزان کاربر، میران درآمد، پوشش گسترده محتوی و … باشد. در نتایج بهدست آمده از تحقیق باید به این نکته نیز توجه کرد که داشتن دیدگاه ایدهآلیستی و واقعگرایانه مدیران سه روزنامه در تحلیل نتایج می تواند به ما کمک کند. مدیران سه روزنامه هر چند در بعضی موارد در تعیین اهداف با یکدیگر مشترک بودند اما در بعضی موارد هم به ویژه دیدی که نسبت به مخاطبان خود دارند تفاوتهایی را نشان دادند که در قسمت تحلیل و بررسی بدان اشاره خواهیم نمود.
۴-۲-۵ سوال چهارم: آیا تجربه در نشر (۱۳۹۴) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
تجربه در نشر برای این روزنامهها در سه سال آتی نیز می تواند بر میزان موفقیت این سه روزنامه آنلاین موثر واقع گردد. تا بدینجای کار شاهد این بودهایم که روزنامههایی که در نشر آنلاین تجربه بیشتری داشته اند توانسته اند در موفقیت روزنامههای خود درجه بالاتری را کسب کنند. با توجه به دید مدیران روزنامهها در ادامه همین روند رو به رشد میتوان بر میزان موفقیت خود نیز بیفزایند. نوآوری طبق گفته مدیران سه روزنامه و همچنین استفاده ازفرصتها و مقابله با تهدیدها به ویژه در حوزه فناوری می تواند بر میزان موفقیت آنها بیش از پیش بیفزاید. روزنامههایی که تجربه بیشتری در نشر دارند میتوانند در مقابله با این تهدیدها و بهره بردن از فرصتها بهتر و موفقتر عمل نمایند.
۵-۲-۵ سوال پنجم: آیا منابع درآمدی (۱۳۹۴) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
نتایج تحلیل داده های آماری ما را به این نتیجه سوق داد که منابع درآمدی در آن سال هم می تواند بر میزان موفقیت روزنامههای آنلاین تاثیرگذار باشد. در حال حاضر و با توجه به وضعیت موجود سه روزنامه شاهد آن بودیم که منابع درآمدی روزنامهها در میزان موفقیت آنها موثر بوده است. روزنامهها میتوانند با پیگیری این استراتژی فعلی، و همچنین بهبود بخشیدن به امکانات و تواناییهای خود در سالهای آتی ارتباط خود را با مشتریان خویش، در وهله نخست حفظ کرده و درمرحله بعدی با ایجاد نوآوریهای بهموقع این ارتباط را بهبود بخشند تا در نهایت منابع درآمدی خود را حفظ و بهبود بخشند.
۶-۲-۵ سوال ششم: آیا سطح سفارشی سازی (اکنون) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
تحلیل داده های آماری نشان داد که سفارشیسازی در موفقیت کسبوکار روزنامههای آنلاین موثر واقع میگردد. تکنیکهایی که روزنامههای آنلاین از آنها در ارائه سفارشیسازی بهره میبرند، متفاوت بود. با این وجود توانستند در جذب مخاطب و کسب درآمد موفق نشان دهند. به گفته مدیران روزنامهها، آنها امیدوارند که با بهبود وضعیت اینترنت در ایران و دسترسی به مخاطب بیشتر در فضای مجازی بتوانند بر میزان این سفارشیسازی بیفزایند و به دنبال آن بر میزان درآمد روزنامه و موفقیت آن در کسب درآمد اضافه نمایند.
۷-۲-۵ سوال هفتم: آیا محیط بازار (اکنون) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
محیط بازار برمیزان موفقیت هر سازمانی تاثیرگذار بوده است. این نتیجه تحلیل دادههایی بود که از طریق پرسشنامه و مصاحبه به دست آمد. به گفته مدیران روزنامهها، محیط بازار ایران بسیار مستعد درآمدزایی است. آنها معتقد بودند که در حال حاضر بیشتر محیط بازار روزنامههای آنلاین در فضاهای اداری و شهرهای بزرگ بوده است. آنها اضافه نمودند که این محیط با ارائه اینترنت پرسرعت به مخاطبین در سراسر کشور می تواند از حالت بالقوه به حالت بالفعل درآید.
۸-۲-۵ سوال هشتم: آیا سطح سفارش سازی (۱۳۹۴) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
سطح سفارشیسازی همانطور که بر میزان موفقیت روزنامههای آنلاین در سال ۱۳۹۰ موثر بود، در سال ۱۳۹۴ هم بر این میزان موثر خواهد بود. با توجه به میزان تاثیرگذاری استراتژی سفارشیسازی در جذب مخاطب در حال حاضر، و امید بهبودیافتن وضعیت اینترنت در ایران در سالهای آتی، مدیران روزنامهها بر این باورند که اینترنت به آنها این اجازه را خواهد داد که فرصتهای گوناگونی را برای ارائه محصولات سفارشیسازی شده به مخاطبان خود به دست بیاورند. از جمله محدودیتهایی که آنها در حال حاضر با آن دست بهگریبانند و میتوانند در آینده بر آنها غلبه نمایند ارائه صوت و تصویر و بستههای نرمافزاری پرحجم است. این مدیران معتقدند که پیشرفت فناورانه زمینه را برای گسترش سطح سفارشیسازی فراهم خواهد آورد.
۹-۲-۵ سوال نهم: آیا محیط بازار (۱۳۹۴) در موفقیت کسب و کار روزنامه های آنلاین موثر است؟
محیط بازار همانند سال ۱۳۹۰ بر موفقیت کسب و کار روزنامههای آنلاین موثر خواهد بود. همانطور که در بالا اشاره شد محیط فعلی بازارایران در موفقیت کسب و کار روزنامههای آنلاین موثر بوده است و آنها امیدوارند که این تاثیر در آینده هم وجود داشته باشد. البته مدیران روزنامهها تاکید داشتند که لازمه فعالساختن این انرژی بالقوه در حال حاضر افزایش سطح سواد رسانهای مخاطبان و در کنار آن آموزش بهرهوری از اینترنت است. فرهنگسازی از دیگر دغدغههایی بود که آنها بدان اشاره داشتند. درکنار فراهم آوردن مخاطب آگاه به فرهنگ استفاده از اینترنت میتوان با بهره گرفتن از فرصتهای فناورانه که در اختیار هم تولیدکنندگان روزنامههای آنلاین وجود دارد و هم مخاطبین آنلاین، میتوان به محیط گستردهتری در کنار کلانشهرها دسترسی یافت. تولید محتوا به زبانهای مختلف از جمله عربی و انگلیسی هم از برنامههایی بود که مدیران امیدوار بودند در آینده بتوانند عملی سازند. لازمه موفقیت در این راه اهمیت دادن پشتیبانهای مالی روزنامههای آنلاین و باور به سودبخش بودن آنهاست.
۳-۵ بحث و بررسی
در این بخش از فصل پنجم به مقایسه نتایج و یافتههای پژوهش حاضر با دیگرپژوهشهای موجود در این زمینه پرداخته می شود. در پژوهشی که توسط ساکسیاروی و تیمو در سال ۲۰۰۲ انجام گرفت موضوع بررسی اهداف و الگوهای کسب و کار و موفقیت روزنامههای آنلاین مورد بررسی قرار داده شد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این بود که موفقیت روزنامههای آنلاین با توجه به اهمیت اهداف کسب و کار در رابطه مثبتی میباشد و تجربه در نشر هم بر رسیدن به اهداف موثر است. در تحقیق حاضر هم روزنامههای مورد مطالعه نشان دادند که اهداف اتخاذی از سوی آنها در رابطه مثبتی با موفقیت آنهاست. در ضمن نتایج موجود نشان دادند که تجربه در چاپ هم تا حدودی بر موفقیت کسب و کار آنلاین تاثیرگذار است. در مورد منطق درآمدی که از سوی روزنامههای آنلاین به کار گرفته شد به این نتیجه رسیدیم که در کنار منطق درآمدی که روزنامهها بهکار میگیرند، نوآوری و تجربه هم در موفقیت آنها تاثیرگذاری حتی بیشتری دارد. در منطق درآمدی بکار رفته از سوی روزنامههای آنلاین حاضر در تحقیقات خارجی فاکتورهای بسیار بیشتری در نظر گرفته شده بود که همین امر تفاوتی را بین این پژوهش و آن تحقیق موجب می شود. دلیل این تفاوت را میتوان میزان دسترسی به اینترنت با سرعت بالا در ایران برای هم کاربران و هم تولیدکنندگان روزنامه آنلاین در مقایسه با افراد مشابه در خارج از کشور دانست. سرعت اینترنت در این دو کاملاً دارای اختلاف فاحشی است. در مورد میزان منابع مالی اختصاص داده شده به روزنامههای آنلاین و میزان درآمد مورد انتظار در کشورهای خارجی به این نتیجه رسیده شد که چندان رابطه مثبتی بین آنها وجود ندارد. آنها بر این باورند که میزان رقبای موجود در بازار و همچنین نوآوریهای تکنولوژیکی بکار رفته در ارائه محصولات بسیار مهمتر از میزان بودجهای است که به روزنامه آنلاین تزریق شده است. در ایران به گفته خود مدیران روزنامهها به این نتیجه رسیده شد که تنها روزنامه همشهری به معنای واقعی کلمه به درآمدزایی رسیده است و هنوز هم در این راه دارای ایدههای نوآورانه فراوانی است. اما روزنامه جامجم و خراسان چندان که باید و شاید از درآمدزایی خود راضی نبودهاند.
در پژوهشی دیگر از سوی همین محقق، در باب سفارشیسازی بهعنوان یک استراتژی در روزنامههای آنلاین، به این نتیجه رسیده شد که میزان سفارشیسازی با میزان جذب مخاطب و آگهیدهنده در رابطه مثبت است. این امر در میان روزنامههای آنلاین ایران هم مشاهده شده است. از تفاوتهایی که در این بین بین روزنامههای آنلاین ایرانی و نمونههای خارجی میتوان ذکر کرد این است که در میان روزنامههای خارجی سفارشیسازی در فرایند تولید خبر هم به انجام رسیده است و از این نظر روزنامههای خارجی بسیار جلوتر از روزنامههای ایرانی گام برمیدارند. اما در میان روزنامههای ایرانی و به گفته مدیران روزنامهها، آنها تنها قادر بوده اند که سفارشیسازی در محصول را به اجرا درآورند که آن هم تا حد مطلوب فاصله دارد اما سفارشیسازی در فرایند هنوز هم برای روزنامههای ایرانی در حد برنامه است و گامی جدی در این مسیر برداشته نشده است. شاید دلیل این تفاوت را بتوان تجربه کاربران خارجی روزنامههای آنلاین دانست. از آنجا که اینترنت با سرعت بالاتر در اختیار آنها بوده است و همچنین آنها فرصت کافی برای گذار از کهکشان گوتنبرگ به مارکُنی را داشته اند و در یک کلام دارای سواد رسانهای در این زمینه هستند. اما در ایران به دلیل شایع نبودن بهرهوری از اینترت در زمینه های گوناگون هنوز باید برای رساندن مخاطبان به سواد رسانهای مورد انتظار تلاش نمود. یکی دیگر از مشکلاتی که در این زمینه مشاهده شده است این است که کاربران اینترنی در ایران معمولاً به صورت ناشناس به جست وجو در وب میپردازند و این باعث می شود که روزنامههای آنلاین در ایران برای شناسایی مخاطبان هدف خود با مشکلاتی چند روبرو گردند. لازم بهذکر است که شناسایی مخاطبان در این راه، برای ارائه و اجرای هر چه بهتر استراتژی سفارشیسازی عنصری حیاتی است.
سانتونن در پژوهشی در سال ۲۰۰۳ تاثیر سفارشیسازی را بر تلاطم تقاضا بررسی نمود. در آن پژوهش هیچ رابطه مثبتی بین این دوگزاره یافت نشد و قویاً رد شد، اما در ایران این استراتژی در کاهش تلاطم بازار موثر بود. در تجزیه و تحلیل این تفاوت میتوان باز هم به نو بودن روزنامه آنلاین در ایران و از سوی دیگر گسترده و جامع کار کردن روزنامهای مثل همشهری اشاره نمود. اما در کشورهای خارجی روزنامههای آنلاین بسیار زیادی وجود دارند و از سوی دیگر مخاطبان با سلائق مختلف و گوناگون هر یک جذب روزنامهای خاص میشوند و این تلاطم به سختی کاهش پیدا می کند. عدم وجود رقیب سرسخت برای روزنامهای مثل همشهری می تواند بر کاهیدن سطح این تلاطم موثر باشد. در همین پژوهش اشاره شده است که هر چه تجربه در نشر آنلاین بیشتر باشد، میران موفقیت روزنامه آنلاین هم بیشتر است. در ایران هم تا حدی این امر درست است اما روزنامه همشهری با اینکه دیرتر از روزنامه جامجم ظهور پیدا کرد اما میبینیم که بسیار موفقتر از این روزنامه عمل کرده و می کند. لازم به ذکر است که روزنامه جامجم توسط استاد شُکرخواه راه اندازی شد و پس از مدتی دکتر شُکرخواه به روزنامه همشهری آمد و با تجربهای که در جامجم کسب کرده بود موفق شد تا روزنامه همشهری را متحول سازد. روزنامه خراسان هم موید نتیجه پژوهشهای خارجی است. از آنجا که تجربه چندانی در نشر آنلاین ندارد هنوز هم نمی توان موفقیت چندانی را از آن انتظار داشت.
۱-۳-۵ مقایسه سه روزنامه همشهری آنلاین، جامجم آنلاین و خراسان آنلاین
با بهره گرفتن از نرمافزارهای آماری در این تحقیق توانستیم میتوانیم تحلیلی را هم در مقایسه این سه روزنامه ارائه دهیم. با در نظر گرفتن متغیرهای مستقل در الگوی تحقیق و همچنین میزان تاثیر هر کدام از آنها در هر یک از روزنامهها میتوانیم این مقایسه را به صورت دقیقتر ارئه دهیم. معیار دیگری هم که می تواند این مقایسه را تعدیل بخشد مصاحبه هایی است که با مدیران روزنامهها انجام شد. در ذیل به بررسی هرکدام از این متغیرها درسه روزنامه میپردازیم و سعی میکنیم دلیلی بر چرایی آن بیاوریم.
در مورد متغیر تجربه در نشر این نتیجه به دست آمد. در مقایسه ای که در میان سه روزنامه همشهری آنلاین، جـامجم آنلاین و خراسان آنلاین انجام گرفت میزان موفقیت سه روزنامه به ترتیب میزان موفقیت از این قرار است: روزنامه همشهری موفقترین و روزنامههای جامجم و خراسان هم در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در بررسی تجربه نشر این روزنامهها، روزنامه خراسان تجربه بیشتری در زمینه چاپی داشته است اما در حوزه آنلاین تجربه چندانی ندارد و به همین خاطر میتوان استدلال کرد که بیتجربگی در زمینه آنلاین باعث شده است که موفقیت کمتری نصیب این روزنامه گردد. روزنامه جامجم از سوی دیگر نسبت به همشهری با تجربهتر است اما نوآوریهای روزنامه همشهری باعث شده است که عامل تجربه در نشر چندان بر میزان موفقیت آنها تاثیر نگذارد و در رقابت با روزنامه همشهری در رتبه دوم قرار گیرد.
متغیر مستقل بعدی که میتوان مورد بررسی قرار داد محیط بازار است. در این مقایسه به این نتیجه میرسیم همشهری باز هم در رتبه نخست قرار دارد. این روزنامه با گستردگی محصولات خود توانسته است انواع مخاطبین را با سلائق مختلف گرد خود آورد و پیش بینی می شود با پیشگامی در نوآوری و استفاده از فناوریهای نوین این موفقیت خود را ادامه دهد. نگاهی به آمار سایت Alexa و دیدن رتبه روزنامه همشهری در کنار دیگر روزنامههای آنلاین موید این نکته است که این روزنامه در جذب بازدیدکننده بسیار موفقتر از دیگر روزنامهها بوده است. بعد از روزنامه همشهری، این روزنامه خراسان است که رتبه دوم را با اختلافی بسیار اندک از آن خود کرده است. در مصاحبه هایی که با مدیران این روزنامه داشتهایم، و زمانی که پای صحبت مدیران جامجم نشستیم، به این نتیجه رسیدیم که دو دلیل می تواند باعث این نتیجه گردد. روزنامه خراسان روزنامهای محلی بوده، که اندک اندک به روزنامهای سراسری تبدیل شده است و این خود دلیلی است که بر موفقیت روزنامه خراسان در جذب مخاطب میتوان اذعان داشت. این روزنامه توسط مردم استانهای خراسان به شدت مورد استقبال قرار میگیرد. دلیل دیگری که میتوان ارائه کرد، چند کاناله بودن توزیع اخبار روزنامه جام جم است. مدیران این روزنامه ادعا میکردند که بخش عمدهای از اخباری را که آنها ارائه می دهند همزمان از کانالهای دیگری نظیر سایت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، سایت شبکه های گوناگون این سازمان، و خود رادیو و تلویزیون ارائه میگردد و این خود باعث سَرشِکن شدن تعدا بازدیدکنندگان از سایت روزنامه میگردد.
عامل سومی که اینجا مورد تحلیل قرار میگیرد سطح سفارشیسازی این سه روزنامه است. با توجه به نتایج بهدست آمده در پژوهش، روزنامه همشهری باز هم رتبه نخست را از آن خود کرده است. بر این مدعا میتوان دلایل زیر را ارائه نمود. این روزنامه با ارائه نسخههای مختلف مجلات در کنار روزنامه چاپی خود و جمع کردن تمامی این نسخههای در سایت روزنامه، باعث شده که مخاطبین گوناگونی از نظر سنی، جنسیتی، جغرافیایی، … و با سلائق و نیازهای گوناگون به سایت روزنامه سر بزنند و به آنچه که میخواهند، هر چه آسانتر، دسترسی داشته باشند. روزنامه جامجم هم با ارائه اخبار گوناگون از رسانه ملی که منبعی بسیار مهم برای اقشار گوناگون جامعه است توانسته با تکنیک گستردگی هر چه تمامتر، در حد امکان، مخاطبان گوناگون را تحت پوشش قرار دهد. روزنامه خراسان که اینجا در رتبه سوم قرار گرفته، این دلیل را از سوی مدیران خود مطرح کرده است که توان فناورانه روزنامه آنها به دلیل مشکلات مالی آنقدر بالا نیست که بتوانند با فراهم ساختن پهنای باند مناسب و درخور به بازدیدکنندگان خود سرویس ارائه دهند و این موجب شده است که با اختلاف کمی نسبت به روزنامه جام جم در رتبه سوم قرار گیرند. مدیران دو روزنامه جام جم و خراسان اشاره داشتند که برنامه دارند تا با پرورش نیروهای متخصص ارتباطی و مخابراتی فرصتی را فراهم آورند تا بتوانند تلاش مخاطب را برای رسیدن به محتوای مورد نظر به حداقل برسانند.
متغیر بعدی که در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد، اهمیت اهداف میباشد. در بررسی آماری انجام گرفته در این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که روزنامه همشهری در این مورد هم بهمانند دیگر متغیرها موفقتر از دو روزنامه دیگر بوده است. روزنامه همشهری با اتخاذ تصمیمهای درست، بهموقع و تعیین اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت مناسب و در کنار اینها با در اختیار داشتن نیروهای متخصص ارتباطی و مخابراتی موفق عمل نماید. این روزنامه توانست با عملکرد مناسب خود اثربخشی و کارایی خود را به حد بالایی افزایش دهد و بازار روزنامههــای آنلاین را بهدست گیرد. همانطور که در بالا اشاره شد نگاهی به آمار سایت Alexa نشان میدهد که روزنامه همشهری در رسیدن به اهداف خود بسیار موفق عمل نموده است. در مصاحبهای که با سردبیر روزنامه همشهری آنلاین داشتیم به این نکته اشاره نمودند که هدف آنها رتبه نخست در میان تمامی سایتهای خبررسان در کشور است؛ رتبهای که هم اکنون در اختیار تعدادی ازخبرگزاریهای بزرگ کشوراست. در میان دو روزنامه دیگر این بار روزنامه خراسان بود که رتبه دوم را از آن خود کرد. تحلیل نگارنده ازکسب این رتبه از سوی روزنامه خراسان این است که مسئولین و مدیران این روزنامه اهداف خود را بسیار سطح پایین در نظر گرفتهاند و طبق گفته یکی از مدیران این نشریه آنلاین «انجام دادن کارهای خُرد بهتر ازانجام ندادن کارهای بزرگ است». این گفته نشان میدهد که این روزنامه در تعیین اهداف خود چندان بلندپرواز نبوده و با تعیین اهداف مشخص توانسته در عملیاتی ساختن این اهداف موفق عمل نماید. روزنامه جامجم هم از آنجا که متعلق به سازمان بزرگ صدا و سیما میباشد دارای اهداف بسیار بزرگتری نسبت به روزنامه خراسان بوده است و در حال حاضر در رسیدن به اهداف به اندازه روزنامه خراسان موفق نبوده است. به گفته مدیران سایت روزنامه جامجم با انجام تغییراتی در ابعاد سختافزاری و نرمافزاری در آیندهای نزدیک تمامی اهداف این روزنامه در حد مطلوب عملیاتی خواهد شد.
متغیر مستقل آخری که در اینجا مورد بحث و بررسی قرار میگیرد، متغیر منابع درآمدی است. گسـتردگی، شناختهشده بودن، محبوبیت و به روز بودن محتوای موجود در سایت روزنامه همشهری آنلاین باعث شده است که این روزنامه با اختلاف فاحشی نسبت به رقبای خود در رتبه نخست قرار گیرد. در مصاحبهای که با مدیران مالی روزنامه همشهری آنلاین انجام گرفت، آنها دلیل موفقیت خود را موفقیت روزنامه چاپی خود در جذب آگهی میدانستند. اقبال آگهیدهندگان به روزنامه همشهری (نسخه چاپی) و فراهم آوردن امکانات گوناگون برای انواع آگهیدهنده در سایت روزنامه باعث شده است که این روزنامه در کسب درآمد بسیار موفق نشان دهد. روزنامه خراسان هم با راه اندازی سایتی برای اخذ آگهی توانسته مدلی شبیه روزنامه همشهری و سازمان آگهیهای همشهری در استان خراسان ایجاد نماید و از آنجا که رقیب چندانی در این استان برای خود نمیبیند توانسته به صورت انحصاری به جذب آگهی و در نتیجه درآمد دست یابد. روزنامه جامجم هم با وجود سراسری بودن در کنار رقیبان سرسختی در پایتخت قرار دارد و علیرغم جذب آگهی نتوانسته به موفقیت دو روزنامه دیگر دست یابد.
در نهایت، در این قسمت میزان موفقیت این سه روزنامه را با یکدیگر مقایسه میکنیم. با توجه به میزان موفقیت سه روزنامه در متغیرهای مستقل فوق به راحتی میتوان نتیجه گرفت که روزنامه همشهری با اختلافی فاحش نسبت به دو روزنامه دیگر موفق عمل کرده است. آنها توانسته اند در موارد مختلف نظیر سفارشیسازی، تجربه در نشر، محیط بازار، رسیدن به اهداف و کسب درآمد بسیار موفقتر از دو روزنامه دیگر عمل نمایند. روزنامه جامجم هم توانسته با اختلافی اندک روزنامه خراسان را پشت سر بگذارد. این دو روزنامه در اکثر موارد با یکدیگر اختلاف اندکی داشته اند و این نشان میدهدکه روزنامه خراسان تا کنون بسیار موفق عمل نموده است. اما از آنجا که روزنامه جامجم دارای پشتوانه مالی بسیار وسیعتری نسبت به روزنامه خراسان است و دارای پشتوانه بسیار بزرگی چون سازمان صدا و سیما میباشد احتمال میرود که در آینده فاصله خود را نسبت به روزنامه خراسان زیاد نماید.
۴-۵ پیشنهادهای تحقیق
پس از انجام این پژوهش و مطالعه ادبیات موجود در زمینه روزنامههای آنلاین و همچنین آشنایی با تجربیات روزنامههای آنلاین در کشورهای خارجی متوجه مواردی میشویم که اگر در روزنامههای آنلاین داخلی هم به کار گرفته شود می تواند مثمر ثمر بوده و در موفقیت هر چه بیشتر روزنامههای آنلاین ایرانی تاثیرگذار باشد. محقق پس از در نظر گرفتن نتایج تحقیق، ادبیات موضوع و مصاحبه با مدیران روزنامهها آنلاین پیشنهادات زیر را به مدیران این روزنامهها ارائه مینماید:
-
-
- اینترنت ملی در راه است و طبق گمانههایی که زده می شود این اینترنت با سرعت بالایی در اختیار کاربران و مدیران روزنامه قرار میگیرد. وجود سرعت بالاتر باعث روی آوردن مخاطب بیشتری به فضای سایبر می شود و این فرصت بزرگی خواهد بود تا روزنامههای آنلاین با نوآوری و خلاقیت خود بتوانند در کسب موفقیت روزنامه تحت امر خود موفق باشند. لذا بجاست که بخش تحقیق و توسعه روزنامهها مطالعه جدی را روی اینترت ملی و ملزومات، ویژگیها و محدودیتهای آن انجام دهند تا با راه اندازی این شبکه در کشور بتوانند خود را در کوتاهترین زمان ممکن با آن منطبق سازند و در نتیجه نسبت به رقبای خود پیشی گیرند. لازمه این کار البته فراهم آوردن زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری است که خود هزینه کلانی را بر دوش سازمان میگذارند. پس شایسته است که مدیران با برنامه ریزی لازم این مخارج را به صورت تدریجی هزینه نمایند.
-
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 02:59:00 ب.ظ ]
|