تعریف مفهومی: تعلق اجتماعی نقطه عطف فرآیندی است که طی آن فرد نسبت به مکان، محیط، شیء و یا امری احساس تعهد و مسئولیت پیدا میکند، به نوعی که موجب احساس مثبت به محیط و یا امر مورد نظر میشود. (وحیدا و نیاز ی: ۱۳۸۳، ۲۱). تعلق اجتماعی ظرفیتی است که هر فرد طی آن به موارد قانونی و منافع اجتماعی بیش از منافع شخصی پایبند است. کسی که واجد تعلق اجتماعی است، خود را در متن جامعه و مصالح آن ملاحظه میکند و نقش خود را بر اساس نقشی که اجتماع برای او در نظر گرفته است، تنظیم و ایفا مینماید.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

تعریف عملیاتی: داشتن احساس وابستگی به خانواده، دوستان و محیط محل زندگی خود و تعهد، و مسئولیت فرد، در قبال جامعه، به صورتی که فرد، منافع جمعی را بر منافع فردی خود ترجیح میدهد. در پرسشنامه طراحی شده سئوالات ۱۸-۱ تا ۲۶-۱ برای سنجش میزان تعلق اجتماعی درنظر گرفته شده است.
مسئولیتپذیری اجتماعی:
تعریف مفهومی: مسئولیتپذیری اجتماعی به احساس تعهد و رفتار مسئولانهای که افراد به عنوان کنشگران اجتماعی درقالب نقشهای خود (شهروند) نسبت به جامعه و ارزشهای جمعی آن در ابعاد گوناگون داشته یا دارند، دلالت میکند (خوشبین،۱۳۹۰).
تعریف عملیاتی: معرفهای این متغیر شامل میزان عملکرد افراد در: رعایت قوانین جامعه، وظیفهشناسی در قبال افراد جامعه و التزام به ارزشها و هنجارها میباشد. در پرسشنامه طراحی شده سئوالات ۱-۲ تا ۸-۲برای سنجش مسئولیتپذیری اجتماعی درنظر گرفته شده است.
احساس بیقدرتی:
تعریف مفهومی: احساس بیقدرتی نوعی بیگانگی است که فرد احساس میکند در وضعیتهای اجتماعی و کنش متقابل خود تاثیرگذار نیست. به عبارتی احساس بیقدرتی عبارت از این تصور است که فرد احتمال میدهد که عمل او بیتاثیر باشد و نتایج مورد انتظار او را برآورده نسازد (محسنی تبریزی،۱۳۷۰: ۶۹).
تعریف عملیاتی: احتمال و یا انتظار شخص از بیتاثیر بودن عمل خویش. در پرسشنامه طراحی شده سئوالات ۹-۲ تا ۱۷-۲ برای سنجش احساس بیقدرتی درنظر گرفته شده است.
همچنین عوامل فردی شامل جنس، سن، وضعیت تاهل، نوع شغل، سطح تحصیلات، درآمد ماهیانه خانوار و وضعیت بومی بودن افراد، در این مطالعه درنظر گرفته شده است.

۹-۳٫ روایی و پایایی تحقیق:

در کاربرد متعارف، واژه‌ روایی اشاره به این نکته دارد که یک سنجه تجربی تا چه حد «معنای واقعی» مفهوم مورد بررسی را به قدر کافی منعکس می‌کند (ببی، ۱۳۸۵: ۲۸۲). بنابراین، در محاسبه اعتبار تحقیق، سوال اصلی که محقق برای خود مطرح میکند، چنین است: آیا شخص در حال اندازه‌گیری درست آن چیزی هست، که در اندیشه‌ اندازه‌گیری آن است؟ آیا شاخص‌ها واقعا آن چه را که می‌خواهیم اندازه بگیریم، اندازه می‌گیرند؟
«منظور از اعتبار صوری، شناسایی اعتبار شاخص‌ها یا معرف‌های پژوهش است، از طریق مراجعه به داوران… وفاق آنان در مورد بررسی شاخصها، دلیلی بر اعتبار آنان است. عدم اتفاق نظر در مورد هر شاخص به معنای عدم اعتبار صوری آنست (همان: ۱۳۹).
در تحقیق حاضر برای تعیین روایی از اعتبار صوری (تأیید استاد راهنما) بهره گرفته شده است.
در صورتی تحقیقی پایایی دارد، که «اگر آزمایشی را چندین بار تکرار کنیم یا تجزیه و تحلیل را به دفعات انجام دهیم و در همه‌ی موارد نتایج یکسان باشد…- به عبارت دیگر- حصول نتایج مشابه در تکرار اعمال قبلی (همان: ۱۳۹). در این تحقیق برای این منظور از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. «ضریب آلفای کرونباخ به عنوان، یکی از ضرایب پایایی یا قابلیت اعتماد شناخته می‌شود. این ضریب از عمومیترین ضرایبی است، که توسط پژوهشگران علوم اجتماعی برای سنجش پایایی ابزارهای مختلف جمع‌ آوری داده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد (همان: ۱۴۸).

ردیف

متغیر

گویه های سنجش متغیر در پرسشنامه

آلفا

۱

اعتماد اجتماعی

۱-۱ تا ۱۷-۱

۷۲۴/۰

۲

احساس تعلق اجتماعی

۱۸-۱ تا ۲۶-۱

۷۶۷/۰

۳

مسئولیتپذیری اجتماعی

۱-۲ تا ۸-۲

۶۷۴/۰

۴

احساس بیقدرتی

۹-۲ تا ۱۷-۲

۶۶۰/۰

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...