طرح های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها با موضوع : ارزیابی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
در راستای برآورد پارامترهای معادله پارامتریک بیانشده در مدل تحقیق که رابطه بین متغیرهای مستقل و عملکرد شرکت را اندازهگیری می کند، بهتبع تحقیقات پیشین از رگرسیون خطی مرکب با تحلیل دادههای تابلویی استفاده شده است. پیشازاین پیشفرضهای استفاده از این روش مشتمل بر نرمال بودن توزیع تکتک متغیرهای مستقل و تابعی، نرمال بودن توزیع باقیماندهها یا خطاهای در برآورد رابطه برآوردی، استقلال خطی متغیرهای مستقل منظور شده در رابطه رگرسیونی، استقلال خطی یا فقدان هم خطی بین باقیماندهها یا خطاهای در رابطه برآوردی، ثبات یا همگنی واریانسها بهعنوان پیشفرضهای مدل کلاسیک و آزمون چاو و هاسمن در تعیین نوع مدل تحلیل دادههای تابلویی به جهت استفاده از نمونههای تصادفی وابسته، موردبررسی قرار گرفت. برقراری پیشفرضها به شرحی که گذشت، امکان استفاده از رگرسیون خطی مرکب بر مبنای تحلیل دادههای تابلویی یا تلفیق دادههای مربوط به یک بازه زمانی ۵ ساله را فراهم ساخت و نوع روش برآوردی رگرسیونی بهمنظور تعیین ارتباط بین متغیرها مشخص نمود.
در این بخش با بهره گرفتن از نرمافزار EVIEWS، پارامترهای رابطه رگرسیونی خطی مرکب بین متغیرها مبتنی بر تحلیل دادههای تابلویی، برآورد گردیده و به شرح جدول شماره ۴-۱۴ خلاصه شده است.
در جدول شماره ۴-۱۴، علاوه بر عرض از مبدأ یا مقدار ثابت رابطه برآوردی، به ازای هریک از متغیرهای مستقل شیب و انحراف معیار رابطه خطی برآوردی اول، آماره توزیع تی استیودنت و نهایتاً مبتنی بر این آماره سطح معنیدار یا کوچکترین سطح آزمون برای رد فرض صفر آورده شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ب) رابطه ریاضی:
اگر پارامترهای برآوردی در جدول شماره ۴-۱۴ را در رابطه خطی پارامتریک رابطه ریاضی پارامتریک مدل تحقیق، به شرح بیانشده در فصل سوم، جایگزین شود، رابطه ریاضی بین متغیرها در قالب یک معادله خطی بهصورت زیر در میآید:
SIZE -0/896LEV+0.172 FR +0.531ROA +ε ۰۱۷/۰+SDG031/1-68/1 = PER
ج) نوع ارتباط بین متغیرها
بر مبنای نتایج مربوط به برآورد پارامترهای رگرسیونی به شرحی که در جدول شماره ۴-۱۴ خلاصه شده است، میتوان نوع ارتباط بین هریک از متغیرهای مستقل را با متغیر وابسته یعنی عملکرد شرکت و متغیرهای مستقل را تفسیر کرد. بهعنوان یک قاعده کلی در مواردی که ضریب برآوردی یا شیب متغیر مستقل مثبت بوده بین متغیر مستقل مربوطه و متغیر وابسته رابطه مستقیم و در حالتی که شیب برآوردی منفی و کوچکتر از صفر برآورد شده است حاکی از وجود رابطه معکوس بین متغیرهای مستقل و تابعی بوده است. در این بخش با عنایت به این قاعده کلی و علامتهای ضرایب یا شیبهای برآوردی، نوع ارتباط بین متغیرها تحلیل شده است:
۱) رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد شرکت: بر مبنای برآوردهای رگرسیونی به شرح خلاصه شده در جدول ۴-۱۴ ضریب این متغیر که با نماد ریاضی X1 نشان دادهشده برابر ۱۳۱/۰- محاسبه شده است. با توجه به اینکه علامت این ضریب منفی بوده است میتوان نتیجه گرفت که:
“بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد شرکت رابطه معکوسی وجود داشته است. به این معنی که به موازات افزایش مدیریت سرمایه در گردش بهعنوان یکی از متغیرهای مستقل، میزان عملکرد شرکت نسبت به قبل کاهشیافته است.
سطح معنیدار آنکه در ستون آخر آورده شده و متناظر با آماره تی استیودنت میباشد، برابر با ۰۲۸/۰ و کمتر از پنج درصد میباشد. لذا فرض H0 مبنی بر فقدان رابطه خطی بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد شرکت در جامعه آماری یا شرکتهای منتخب بورس اوراق بهادار تهران رد شده است. به عبارتی در سطح ۹۵ درصد اطمینان فرض H1 مبنی بر وجود رابطه خطی بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد شرکت پذیرفتهشده است.
۲) رابطه بین اندازه و عملکرد شرکت: بر مبنای برآوردهای رگرسیونی به شرح خلاصه شده در جدول ۴-۱۴ ضریب این متغیر که با نماد ریاضی ۲ X نشان دادهشده برابر ۰۱۷/۰ محاسبه شده است. با توجه به اینکه علامت این ضریب مثبت بوده است میتوان نتیجه گرفت که:
“بین اندازه و عملکرد شرکت رابطه مستقیمی وجود داشته است. به این معنی که به موازات افزایش اندازه شرکت بهعنوان یکی از متغیرهای مستقل، میزان عملکرد شرکت نسبت به قبل افزایش یافته است.
سطح معنیدار آنکه در ستون آخر آورده شده و متناظر با آماره تی استیودنت میباشد، برابر با ۱۳۸/۰ و بیشتر از پنج درصد میباشد. لذا فرض H0 مبنی بر فقدان رابطه خطی بین اندازه و عملکرد شرکت در جامعه آماری یا شرکتهای منتخب بورس اوراق بهادار تهران پذیرفتهشده است. به عبارتی در سطح ۹۵ درصد اطمینان فرض H1 مبنی بر وجود رابطه خطی بین اندازه و عملکرد شرکت رد شده است.
۳) رابطه بین اهرم مالی و عملکرد شرکت: بر مبنای برآوردهای رگرسیونی به شرح خلاصه شده در جدول ۴-۱۴ ضریب این متغیر که با نماد ریاضی ۳ X نشان دادهشده برابر ۸۹۶/۰- محاسبه شده است. با توجه به اینکه علامت این ضریب منفی بوده است میتوان نتیجه گرفت که:
“بین اهرم و عملکرد شرکت رابطه معکوسی وجود داشته است. به این معنی که به موازات افزایش اهرم مالی بهعنوان یکی از متغیرهای مستقل، میزان عملکرد شرکت نسبت به قبل کاهش یافته است.
سطح معنیدار آنکه در ستون آخر آورده شده و متناظر با آماره تی استیودنت میباشد، برابر با ۰۰۰/۰ و کمتر از پنج و یک درصد میباشد. لذا فرض H0 مبنی بر فقدان رابطه خطی بین اهرم مالی و عملکرد شرکت در جامعه آماری یا شرکتهای منتخب بورس اوراق بهادار تهران رد شده است. به عبارتی در سطح ۹۵ و ۹۹ درصد اطمینان فرض H1 مبنی بر وجود رابطه خطی بین اهرم مالی و عملکرد شرکت پذیرفتهشده است.
۴) رابطه بین فرصت رشد و عملکرد شرکت: بر مبنای برآوردهای رگرسیونی به شرح خلاصه شده در جدول ۴-۱۴ ضریب این متغیر که با نماد ریاضی ۴ X نشان دادهشده برابر ۱۷۲/۰ محاسبه شده است. با توجه به اینکه علامت این ضریب مثبت بوده است میتوان نتیجه گرفت که:
“بین فرصت رشد و عملکرد شرکت رابطه مستقیمی وجود داشته است. به این معنی که به موازات افزایش فرصت رشد بهعنوان یکی از متغیرهای مستقل، میزان عملکرد شرکت نسبت به قبل افزایش یافته است.
سطح معنیدار آنکه در ستون آخر آورده شده و متناظر با آماره تی استیودنت میباشد، برابر با ۰۴۳/۰ و کمتر از پنج درصد میباشد. لذا فرض H0 مبنی بر فقدان رابطه خطی بین فرصت رشد و عملکرد شرکت در جامعه آماری یا شرکتهای منتخب بورس اوراق بهادار تهران رد شده است. به عبارتی در سطح ۹۵ درصد اطمینان فرض H1 مبنی بر وجود رابطه خطی بین فرصت رشد و عملکرد شرکت پذیرفتهشده است.
۵) رابطه بین بازده دارایی و عملکرد شرکت: بر مبنای برآوردهای رگرسیونی به شرح خلاصه شده در جدول ۴-۱۴ ضریب این متغیر که با نماد ریاضی ۵ X نشان دادهشده برابر ۵۳۱/۰ محاسبه شده است. با توجه به اینکه علامت این ضریب مثبت بوده است میتوان نتیجه گرفت که:
“بین بازده دارایی و عملکرد شرکت رابطه مستقیمی وجود داشته است. به این معنی که به موازات افزایش بازده دارایی بهعنوان یکی از متغیرهای مستقل، میزان عملکرد شرکت نسبت به قبل افزایش یافته است.
سطح معنیدار آنکه در ستون آخر آورده شده و متناظر با آماره تی استیودنت میباشد، برابر با ۰۰۰/۰ و کمتر از پنج و یک درصد میباشد. لذا فرض H0 مبنی بر فقدان رابطه خطی بین بازده دارایی و عملکرد شرکت در جامعه آماری یا شرکتهای منتخب بورس اوراق بهادار تهران رد شده است. به عبارتی در سطح ۹۹ و ۹۵ درصد اطمینان فرض H1 مبنی بر وجود رابطه خطی بین بازده دارایی و عملکرد شرکت پذیرفتهشده است.
د) اعتبار سنجی رابطه برآوردی:
از محدودیتهای روشهای رگرسیونی یا اقتصادسنجی، وابستگی رابطه برآوردی به پیشفرض محقق نسبت به شکل رابطه ریاضی بین متغیرهای مستقل و تابعی است. در این تحقیق بهطوریکه در مدل مفهومی انتهای فصل دوم و مدل تحقیق در انتهای فصل سوم تحقیق ذکر شد، به اتکای پیشینه تحقیق رابطه زیر مبتنی بر پیشفرض خطی بودن رابطه ریاضی برآوردی بین متغیرها جهت تعیین ارتباط بین متغیرهای مستقل و عملکرد شرکت مدنظر قرارگرفته است.
SIZE+ β۳LEV+β۴ FR +β۵ROA +ε۲ β+SDG1β+α= PER
که پس از برآورد پارامترها و جای گزینی آن در رابطه فوقالذکر رابطه غیر پارامتری بین متغیرها بهطوریکه در بند “ب “ مذکور افتاد، بهصورت زیر برآورد گردیده است:
SIZE -0/896LEV+0.172 FR +0.531ROA +ε ۰۱۷/۰+SDG031/1-68/1 = PER
در این بخش به اعتبار سنجی رابطه برآوردی یادشده و به تعبیری ارزیابی اعتبار پیش فرش خطی بودن رابطه بین متغیرها مبادرت شده است. در این راستا از معیار ضریب تعیین، تمیز یا تشخیص استفاده شده که نشان میدهد، رابطه برآوردی چه نسبت یا درصدی از تغییرات واقعی متغیرها را بیان کرده و تا چه حد از توضیح دهندگی رابطه واقعی بین متغیرها برخوردار بوده است. طی جدول ۴-۱۵ خلاصه محاسبات مربوط به اعتبار سنجی پیشفرض خطی بودن ارتباط بین متغیرهای مستقل و عملکرد شرکت، آورده شده است:
جدول (۴-۱۵): اعتبار سنجی رابطه خطی بین متغیرها
پارامتر برآوردی
ضریب تعیین
ضریب تعیین تعدیلشده
مقدار
۵۶۹/۰
۵۵۶/۰
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 02:59:00 ب.ظ ]
|