سازمان­های یادگیرنده و سازمان­های مجازی از جمله سازمان هایی هستند که به سبب برخورداری از ویژگی های مربوط به سازمان­های چابک، بعتر و سریع تر می توانند خود را با محیط پیرامونی خود سازکار سازند و از این طریق در صحنه­ی رقابت باقی بمانند.

      • یعقوبی، شکری و دهمرده(۱۳۹۱) در تحقیقی با عنوان “مطالعه توانمندسازهای ساختاری چابکی سازمانی در نظام بانکی” به شناخت عوامل ساختاری توانمندساز چابکی سازمانی می پردازند. برای این منظور تحقیق خود را درو مرحله انجام دادند؛ در مرحله ی اول به مطالعات کتابخانه ای درباره ی ادبیات موضوع پرداختند که در نتیجه با بهره گیری از
      • ( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

مدل­ها و مطالعات متعدد، ۷عامل به عنوان توانمندساز ساختاری چابکی سازمانی شناخته شد، در مرحله ی دوم تحقیق، مطالعات نیز به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارمندان ادارات امور شعب استان سیستان و بلوچستان و شعبات مرکزی بانک های دولتی و خصوصی مستقر در شهرستان زاهدان بود که از این میان، نمونه ای متشکل از ۲۴۲ نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نامتناسب برگزیده شدند. نتایج این تحقیق عبارتند از:
توانمندسازهای چابکی عبارتند از: ساختار سازمانی، انسجام و هماهنگی، تیم­سازی و مهندسی همزمان، تشکیل سازمان دانش محور، قابلیت نوسازی و تشکیل سازمان مجازی.
پس از تجزیه و تحلیل ها با نر مافزار آماری لیزرل، عوامل هفت گانۀ شناخته، همبستگی خوبی با چابکی سازمانی نشان داد. اولویت نخست به تشکیل سازمان دانش محور و اولویت دوم به تشکیل سازمان مجازی اختصاص یافت.
نهایت، پیشنهاد می شود نظام بانکی تمرکز، بهبود و سرمایه گذاری بر عوامل توانمندساز شناسایی شده، به سوی ارتقای هر چه بیشتر چابکی خویش، گام بردارد.

    • خدامی، خداداد حسینی، عادل آذر و مشبکی(۱۳۹۰) در مقاله ای با عنوان “طراحی مدل چابکی با رویکرد قابلیت های پویای سازمانی: بررسی نقش شایستگیIT، هوشیاری کارآفرینانه و زیرکی بازار” به بررسی چکونگی دستیابی به چابکی در سازمان ها می پردازند. از آنجایی که یکی از ابزارهای مهم دستیابی به چابکی مشتری در سازمان قابلی تهای پویا معرفی شده اند، به همین علت در این مطالعه مدل شکل گیری بعد چابکی مشتری بر اساس قابلیت ­های پویای شایستگیIT هوشیاری کارآفرینانه و زیرکی بازار به منظور بهبود ابعاد ستاده های فرایند سازمانی در صنعت الکترونیک ایران ارائه و آزمون شده است. این مدل بر اساس سه حوزه ادبیاتی مدیریت؛ یعنی ادبیات مدیریت استراتژیک در ارتباط با قابلیت ­های پویا، ادبیات مرتبط با حوزه کارآفرینی و ادبیات مرتبط با فناوری اطلاعات ایجاد شده است. نتایج نشان می دهد که:

قابلیت ­های پویا به شکل گیری چابکی مشتری در سازمان کمک می نمایند؛
چابکی مشتری ایجاد شده بر کیفیت و کارایی ستاده های فرآیندی سازمان اثر مثبت دارد.

    • پیشدار و عادل آذر(۱۳۹۰) در مقاله ای دیگر با عنوان “شناسایی و اندازه گیری شاخص­ های چابکی سازمانی” به بررسی میزان چابکی سازمانی سه سازمان انفورماتیک با بهره گرفتن از متدولوژی پرسشنامه اندازه گیری شده، نقاط تفاوت آنها معین گشته و مشخص کردند که آیا در رتبه بندی شورای عالی انفورماتیک به موضوع چابکی توجه می شود یا خیر. در نهایت به این نتیجه رسیدند که :

با بهبود رتبه سازمان از نظر شورای عالی انفورماتیک، سطح چابکی سازمانی بالا نمی رود و چنین به نظر میرسد که این دو موضوع مستقل از یکدیگر هستند؛
یکسری از عوامل مانند توانایی پیاده سازی آسان تغییرات اساسی و نیز تغییرات کوچک در سازمان میتوانند زمینه­ ساز تفاوت در موقعیت سازمانی باشند.
سازمان­های انفورماتیک با افزایش قابلیت ­های خود در اینگونه عوامل می­توانند باعث ارتقاء موقعیت رقابتی خود در صنعت مذکورگردند.

تحقیقات انجام شده در خارج

دیوید زد ژانگ[۱۰۲](۲۰۱۱) در تحقیق با عنوان “نظریه پردازی در راهبردهای تولید چابک در سازمان­های چابک” به بررسی عوامل دخیل در انتخاب راهبرد چابکی می ­پردازد. در این تحقیق وی جزییات سه نوع ابتدایی راهبردهای چابکی را مورد بررسی قرار می­دهد و از میان آنها موارد معمولی از راهبردهای ابتدایی چابکی انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند تا مشخص شود که چرا سازمان­ها یک نوع از راهبردها را انتخاب می­ کنند، با چه محرک­های متمایز چابکی روبرو می­شوند و چرا و در نهایت چه برنامه­هایی برای اجرای این راهبردها مورد استفاده قرار می­گیرد. با تحقیق و بررسی به این نتیجه می­رسد که انتخاب راهبردهای چابکی به موارد زیر بستگی دارد:
ماهیت بازارها و ماهیت رقابت؛
ویژگی محصولات(چرخه­ی عمر محصول و درجه­ بلوغ آن)؛
موقعیت بازار.
دنیل وپوز بوستلو، اولا و فرناندز[۱۰۳] در تحقیق با عنوان”محرک­ها و توانمندها و ستاده­های چابکی” به مطالعه­ تولید چابک در اسپانیا می ­پردازد تا بررسی کند آیا تولید چابک عاملی برای موفقیت در سازمان­های مختلف می­باشد. برای این منظور وی مدلی را بر مبنای ادبیات تحقیق و مطالعات پیشین اجرا می­ کند تا تلاطم در محیط را با اقدامات تولید چابک و عملکرد کسب و کار مرتبط سازد و برای بدست آورن اطلاعات لازم از پرسشنامه در سازمان تولیدی در اسپانیا استفاده می­ کند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که استفاده­ی منسجم از تولید چابک:
در محیط­های متلاطم، قدرت رقابتی تولید را بالا می­برد؛
به سمت عملیات بهتر رهنمون می­ شود؛
سبب عملکرد بهتر بازار و عملکرد بهتر بازار می­ شود.
چارلن، ای یاوچ[۱۰۴](۲۰۱۱) در مقاله­ای با عنوان” اندازه ­گیری چابکی به عنوان یک ستاده­ی عملکردی” به ارزیابی چابکی به عنوان ستاده­ی عملکردی با بهره گرفتن از سنجه­های کمی و کیفی می ­پردازد و دو متغیر میانجی موفقیت سازمانی و تلاطم محیطی را مد نظر قرار می­دهد. برای این منظور، وی پرسشنامه­هایی را در سازمان­های تولیدی توزیع نموده و به این نتیجه می­رسد که:
نواحی تولیدی سازمان می ­تواند شامل چهار ترکیبی از موفقیت سازمانی و تلاطم محیطی شود و در این ترکیب­ها چابکی سازمانی اندازه گیری شود. این چهار ترکیب شامل: تلاطم کم، موفقیت کم؛ تلاطم کم، موفقیت زیاد؛ تلاطم زیاد و موفقیت کم؛ تلاطم بالا و موفقیت زیاد.
دویش اوجها[۱۰۵](۲۰۰۸) در پایان نامه­ خود با عنوان” اثر چابکی استراتژیک بر قابلیت ­های رقابتی و عملکرد مالی” به بررسی پیش زمینه­هایی برای چابکی استراتژیک و ملاحظاتی برای ایجاد چابکی استراتژیک تحت شرایط مختلف تلاطم محیطی می ­پردازد. با انجام این بررسی­ها به این نتایج می­رسد که:
توانایی بازار در درک تغییرات بازار، عامل مهمی در تعیین چابکی استراتژیک می­باشد؛
چابکی استراتژیک هیچ اثر مستقیمی بر عملکرد مالی ندارد؛
چابکی استراتژیک برای سطوح میانی تلاطم سازمانی مناسب است اما نه برای زمانی تلاطم محیطی بسیار بالا یا بسیار پایین است.

فرهنگ

تعاریف فرهنگ

از لحاظ معنوی، فرهنگ واژه ای فارسی است که از دو جزء مرکب “فر” و “هنگ” تشکیل شده است. “فر” به معنای جلو و “هنگ” از ریشه ی اوستایی تنگنا و و به معنی کشیدن و بیرون کشیدن گرفته شده است. ولی هیچگاه در ادبیات فارسی به طور مستقیم به مفهومی که برخاسته از ریشۀ کلمه باشد، نیامده است.(مشبکی،۱۳۷۷) فرهنگ به صورت تخصصی خود از اواسط قرن نوزدهم در نوشته های علمای مردم­شناسی پدیدار شد و به صورت علمی در اواخر قرن مذکور توسط تایلر مردم شناس انگلیسی به کار گرفته شد. فرهنگ از مهم ترین مفاهیم در علو م رفتاری است که تاکنون مورد ارزیابی قرار نگرفته است. فرهنگ در ترکیبی سازگار با یکدیگر، مجموع های از ارزش­ها و باورهای چیره را پدید می­آورند که بر رفتار انسانی تاثیر می­ گذارد و ارتباط میان مردم را آسان می­سازد(باقری زاده،۱۳۷۵).
فرهنگ نیز مانند سایر مفاهیم موجود در علوم انسانی معانی و تعاریف متعددی دارد، جامعه شناسان، مردم­شناسان و صاحب­نظران که در حیطه­ی اجتماع به تحقیق و تفحص پرداخته اند، تعاریف متعددی از این مفهوم ارائه داده­اند که در جدول زیر به تعدادی از این تعاریف اشاره می­گردد:
: نمونه هایی از تعاریف ارائه شده از فرهنگ، گردآورنده:مؤلف

ارائه دهنده

سال

تعریف

کاتر و هسکت[۱۰۶]
کاتر

۱۹۹۲
۱۹۹۲

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...