ادعا دارند آمار و تجارب نشان داده است که پیشگیری وضعی از انواع سرقت‌ها جلوگیری می‌کند. (گل‌محمدی، ۱۳۸۵، ۳۲)
نسبت به روش‌های دیگر پیشگیری، به زمان کمتری احتیاج دارد
کم هزینه می‌باشد
با اصول دموکراسی و مقررات حقوق بشر سازگاری بیشتری دارد
عدم برخورد مستقیم و رویارویی با اقشار جامعه. (جعفریان، ۱۳۸۶، ۱۴) به لحاظ اهمیت پیشگیری وضعی که بعضی از صاحب نظران آن را پیشگیری پلیسی نامیده‌اند با تعریف کلارک بحث را پایان می‌دهیم. کلارک می‌گوید: پیشگیری وضعی به رویکرد پیشگیرانه ای اشاره دارد که به جای بهبود جامعه یا سازمان‌های آن به طور ساده به کاهش موقعیت‌‌های جرم متقنی است، پیشگیری وضعی شامل اقدامات کاهنده موقعیتی می‌شود که :
به اشکال خاص جرم توجه دارد
شامل مدیریت طراحی یا دستکاری محیط به شکل خاص و دائم می‌شود
خطر ارتکاب جرم را افزایش می‌دهد تا منافع طیف وسیعی از خاطیان را کاهش بدهد و دو تکنیک راهبر برای این تفکر علمی ‌خودآگاهانه را تحکیم هدف و نظارت می‌داند. (گوردن، ۱۳۸۰، ص ۸۹-۸۸) هدف این تحقیق ارائه یک شیوه جدید از پیشگیری وضعی از طریق طراحی محیطی به عبارتی پیشگیری مکانی از جرم می‌باشد که عمدتاً ناظر به مجموعه اقداماتی است که میزان وسعت تلاش و اقدامات یک مجرم برای ارتکاب جرم با ایجاد تغییر در محیط فیزیکی و طراحی محیط زندگی به حداقل برسد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

۲-۲-۳-مراحل پیشگیری:
در جرم‌شناسی مراحل پیشگیری از جرم‌ها را به سه مرحله به شرح زیر تقسیم می‌کنند:
پیشگیری اولیه (ابتدایی، نخستین): مجموعه اقدامها، سیاست‌ها و برنامه‌های است که سعی در تغییر و کنترل شرایط ایجاد جرم محیط فیزیکی و اجتماعی دارد تا با بهبود بخشیدن به شرایط زندگی اجتماعی از ارتکاب هرنوع جرمی ‌توسط آحاد جامعه پیشگیری شود. در این مرحله تلاشها بر این است که افراد جامعه به سوی ارتکاب جرم گرایش پیدا نکنند.
پیشگیری ثانویه (دومین): در این مرحله تلاش برای پیشگیری بر کنترل افراد خاصی که در معرض خطر بزه‌کاری قرار دارند، متمرکز است.
پیشگیری ثالث (سومین): در این مرحله اقدام‌های پیشگیرانه برای جلوگیری از تکرار جرم و بازسازی مجرم‌ها متمرکز است. هدف این نوع پیشگیری اصلاح رفتار‌های مجرم‌ها و ایجاد سازگاری مجرم‌ها و محیط اجتماعی است تا از گرایش مجدد آنها برای ارتکاب جرم پیشگیری گردد.
فعالیت‌ها و اقدام‌های پیشگیرانه مراحل اولیه و ثانویه در حیطه جرم‌شناسی پیشگیری است و فعالیت‌‌های مرحله ثالث بیشتر در قلمرو جرم‌شناسی بالینی است. (گل‌محمدی، ۱۳۸۴، ۱۳)
۲-۲-۴-مختصات پیشگیری وضعی :
با تجربه به مطالب ارائه شده مهم‌ترین ویژگی شیوه‌ها و ابزار‌های پیشگیری وضعی به قرار زیر است:
از نقطه نظر زمان اقدامات پیشگیرانه:
نخستین خصیصه اقدامات پیشگیرانه وضعی این است که زمان این اقدامات بایستی قبل از وقوع جرم صورت گیرد و هدف انحصاری آن نیز تضمین جلوگیری از ارتکاب جرم باشد
از نقطه نظر مخاطبین اقدامات پیشگیرانه:
یکی دیگر از ویژگی‌‌های پیشگیری وضعی این است که مخاطبین تدابیر و اقدامات پیشگیرانه بایستی جمعی از مردم باشند که به صورت یک جامعه آماری و در محیط معین مورد توجه قرار گیرند.
از نقطه نظر ماهیت اقدامات پیشگیرانه:
از جمله مهمترین ویژگی‌‌های پیشگیری وضعی این است که ابزارها و تدابیر پیشگیرانه ای که قبل از وقوع جرم مورد استفاده قرار می‌گیرد لزوماً باید فاقد خصیصه‌‌های ترساندن، رنج و عذاب و تنبیه باشد بلکه ناظر به اقدامات حمایتی از قبل حمایتی‌‌های انسانی، اخلاقی در محیط‌هایی مثل خانواده، محیط زندگی، مدرسه و محیط کار قابل اعمال باشد. (کردلو، ۱۳۸۴، ۲۶)
۲-۲-۵-روش‌های پیشیگیری وضعی از جرم
کلارک دوازده روش را برای طراحان پیشگیری وضعی از جرم برشمرده و هر کدام از آنها را در قالب سه گروه می‌توان قرار داد:
۱-دشوار ساختن ارتکاب جرم:
این روش متکی بر کاهش فرصت‌های جرم از جانب مجرم است.روش حمایت و حفاظت از آماج‌‌های جرم سعی دارد با بهره گرفتن از موانع فیزیکی و غیر فیزیکی سبب محدود شدن فعالیت‌‌های مجرمین بالقوه گردد.
۲-اقدامات مربوط به کنترل:
دسترسی ورود مجرمین بالقوه به محیط‌‌های فیزیکی یا مجازی را دشوار می‌سازد و روش منحرف کردن مجرمین از مواجه شدن مجرمین بالقوه با موقعیت یا فرصت ارتکاب جرم پیشگیری می کند وکنترل آلات و ادوات ارتکاب جرم سبب محدود شدن تسهیل کننده‌‌های وقوع جرم که در صورت وجود آنها مجرمین بالقوه تشویق به ارتکاب جرم می‌شوند می‌گردد.
۳-ایجاد خطر برای ارتکاب جرم:
از جمله بازرسی ورودی‌‌ها و خروجی‌ها، مراقبت رسمی ‌به وسیله کارکنان و مراقبت طبیعی را از جمله روش‌های مفید برای دستیابی به منظور فوق می‌داند. (گل‌محمدی، ۱۳۸۴، ۳۵)
۲-۲-۶-افزایش خطر ارتکاب جرم
هدف نهایی پیشگیری وضعی اتخاذ تدابیری است که بهای عمل مجرمانه بیش از سود حاصل آن گردد. کلارک با توجه به این هدف از فنونی نام می‌برد که سعی در افزایش خطرات ارتکاب جرم برای مجرمین بالقوه دارند. هر یک در جای خود قابل بحث و بررسی مفصل است.
۲-۲-۷-شمای افزایش خطر ارتکاب جرم
مراقبت‌‌های رسمی:
‌ الف – مراقبت‌های سنتی و نوین
ب – اقدام‌های پلیس در مراقبت‌های رسمی:
۱) شناسایی محدوده استحفاظی و جمع‌ آوری اطلاعات
۲) برنامه‌ریزی عملیات پیشگیرانه
ج – سازماندهی مراقبت‌های پیشگیرانه:
۱) گشتی‌ها و ایست و بازرسی
د – هدایت وکنترل عملیات پیشگیرنده:
۱) کنترل قبل از شروع عملیات ۲) کنترل در حین عملیات ۳) کنترل بعد از عملیات پیشگیرانه
مراقبت‌‌های غیررسمی‌
مراقبت‌‌های طبیعی
۲-۲-۸-کاهش جاذبه آماج‌ها:
«کلارک» این سری روش‌های پیشگیری وضعی را مورد تاکید و بررسی قرار می‌دهد. تقلیل میزان درآمدو سود و مزایای حاصله از ارتکاب جرم برای مجرمین است به نحوی که مجرم دیگر تمایلی به ارتکاب جرم نداشته باشد چرا که امکان بهره‌برداری و انتفاع از آن آماج برای او به حداقل رسیده و یا مقدور نمی‌باشد. این روش دارای اشکال متنوعی است که عمده آنها عبارتند از :حذف آماج‌‌های جرم، علامت‌ گذرای اموال، تقلیل وسوسه‌ها و حاکم کردن قواعد خاص بازدارنده.(جعفریان، ۱۳۸۶، ۵۸-۵۷)
۲-۳-سرقت:
فرهنگ معین در تعریف سرقت آورده است: سرقت از نظر لغوی کلمه‌ای است عربی که در زبان فارسی به معنی دزدیده، دزدی کردن یا بردن مال دیگری معنا شده است. (معین، ۱۳۶۳، ۱۸۶۹). گلدوزیان (۱۳۷۲، ۲۹۳) در تعریف سرقت گفته است: ربودن خدعه‌آمیز مال غیر، برداشتن چیزی از دیگران بدون اطلاع و رضایت او، گرفتن و بردن چیزی از دیگری بدون اطلاع و رضایت او، گرفتن و بردن پول کسی به زور با مکر و فریب، ربودن متقلبانه شیء متعلق به دیگری.
همچنین در خصوص سرقت نوشته است: سرقت تنها وقتی موجود است که شی موضوع جرم بدون آگاهی و برخلاف میل صاحب آن از تصرف دارنده قانونی آن به تصرف عامل جرم درآید. لازمه آن گرفتن، برداشتن و کش رفتن است.(گلدوزیان، ۱۳۷۲، ۲۹۳).
طبق ماده۱۹۷ قانون مجازات اسلامی ‌مصوب سال ۱۳۷۰سرقت عبارتست از ربودن مال دیگری به طور پنهانی، سرقت برداشتن چیزی از دیگران بدون اطلاع و رضایت آنهاست. (حسینی، ۱۳۷۱، ۳۰).
گسن[۴۶] (۱۳۷۰) در بیان سرقت منزل می‌گوید: ربودن هر نوع کالا یا شیئی از منزل و محل سکونت به هر شکل و با بهره گرفتن از هر شیوه سرقت منزل است که متداول ترین نوع سرقت در جامعه است.
محل سکونت انسان به خاطر وسائل و مایملکی که در آن قرار دارد همواره هدف تاراج سارقین قرار داشته است. وقوع این نوع سرقت در تمام ساعات شب و روز و تمام فصول وجود دارد و یک منزل هر لحظه ممکن است مورد دستبرد قرار گیرد. در گذشته سرقت‌هایی که از منازل انجام می‌شد شکل یکسان و نزدیک به هم داشت ولی امروزه به خاطر تغییر وضعیت و شکل منزل شیوه‌‌های کار و نوع مالی که از منازل سرقت می‌شود متفاوت‌ است. منازل امروزی به شکل مجتمع (شهرک‌ها) آپارتمانی، ویلائی و باغات بزرگ و خانه‌‌های معمولی و سنتی است، هر کدام از اقسام مذکور به صورتی خاص و در زمانی مناسب‌ مورد دستبرد قرار میگیرند (گل‌محمدی، ۱۳۸۴، ۶).
۲-۳-۱-تاریخچه سرقت

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...