پژوهش های انجام شده با موضوع ارزیابی پتانسیل های … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
1-3. اهمیت و ضرورت پژوهش
ارزیابی آثار اقتصادی صنعت گردشگری، سبب فراهم نمودن اطلاعات لازم، جهت شکل گیری سیاستهای توسعه گردشگری میگردد. گردشگری، مفیدترین بخش صنعتی جهان است و بر چند فعالیت اقتصادی از جمله: اشتغال، منابع انسانی، توسعه، تجارت بین المللی و تراز پرداختها تأثیرگذار است(نور بخش و اکبرپور سراسکانرود،26:1389).
با توجه به اينكه ساختار اقتصادي ايران بعد از اكتشاف و بهره برداري از منابع نفتي به شدت متكي به صادرات نفت و درآمد ارزي حاصل از آن بوده است و تلاش هاي صورت گرفته براي خروج از اين وضعيت و اتخاذ سياستهاي اقتصادي غيرنفتي نتيجه چنداني در برنداشته است، اينك براي ايجاد توسعهاي همه جانبه و پايدار و همچنين جايگزيني منابع جديد كسب درآمد به جاي منابع نفتي در كشور، نيازمند استفاده از تمامي امكانات و قابليت ها هستيم. اين در حالي است كه ايران يكي از ديدنيترين كشورهاي جهان است. به طوري كه كشور ما جزو ده كشور اول جهان از لحاظ جاذبههاي( فرهنگي و تمدني) گردشگري و جزو پنج كشور اول جهان از نظر تنوع(محيط طبيعي) گردشگري و جزو سه كشور اول جهان از نظر تنوع صنايع دستي است(ابراهیم زاده و آقاسی زاده،1388: 109-110).
کشور ایران که توان بالقوه عظیم گردشگری در همه زمینه های میراث فرهنگی، تاریخی، زیست محیطی و غیره را دارد سالها به دلیل نگرانیهای فرهنگی، خود را از جریان عظیم اقتصادی دور نگه دارد.
امروزه مطالعۀ فعالیتهای گردشگری و طراحی مسیرهای گردشگران در فضا ومکان یکی از موضوعات مهم و شاخص در مدیریت گردشگری است. در این راستا جغرافیدانان ومحققان علاقمند به این هستند که بدانند افراد چه جاهایی و از چه طریقی را برای بازدید انتخاب می کنند و در پی این هستند که بدانند چه مدلی الگوهای حرکت گردشگران را در شهرها نشان میدهد(موحد و احمدی،96:1392).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
از جمله دلایلی که ضرورت انجام پژوهش حاضر را موجب گردید، وجود جاذبههای گردشگری بسیار با ارزش و متنوع تاریخی و مناظر و چشم اندازهای کم نظیر طبیعی در شهر و استان کرمانشاه است، از جمله این موارد وجود آثار باستانی کوه طاق بستان در شمال شهر کرمانشاه (این اثر به ثبت جهانی رسیده است)، وجود بازار سنتی شهر کرمانشاه(زمانی این بازار بزرگترین بازار خاورمیانه محسوب میشده است)، وجود تکایا، مساجد و حسینیههای قدیمی در بافت مرکزی شهر، خانههای قدیمی در بافت شهری کرمانشاه و مناظر زیبای طبیعی از جمله سرابها و چشمه ها و کوهها و سایر بناها و کارکردهای دیدنی در این شهر زیبا هستند که نشان دهنده توانهای توسعه در این شهر است وبا استفاده از روشهای علمی و استفاده از این روشها در مدیریت شهری و گردشگری و توجه به صنعت گردشگری در کرمانشاه می تواند موجب بهبود و ارتقاء وضعیت اقتصادی در سطح ملی و منطقه ای و نیز کاهش بیکاری شود.
1-4.اهداف پژوهش
اهدف از پژوهش حاضر به شرح زیر برشمرده می شود:
-
- شناخت پتانسیلهای گردشگری در شهر کرمانشاه
-
- شناخت عوامل و زمینه های قدرت، ضعف، فرصت و تهدید تأثیرگذار بر صنعت گردشگری درشهرکرمانشاه
-
- دست یافتن به راهبردهای ممکن جهت ارتقای این صنعت در شهر کرمانشاه
1-5.پیشینه علمی و عملی پژوهش
با توجه به اهمیت گردشگری در جوامع امروزی و نیز درآمدهای اقتصادی از آن تاکنون جهت ارتقای این صنعت و ترویج آن مطالعات عدیدهای صورت گرفته است که در ذیل به برخی از آنها اشاره میگردد:
-
-
-
- كوپر (1981)رفتار فضايي گردشگران را در جزيره چانل را مورد بررسي قرار داده است او تفاوتهايي را در الگوي فضايي گردشگران را بر اساس دو متغير(1) چرخه زندگي ؛ 2)موقعيت و پايگاه اجتماعي، اقتصادي مطالعه كرد و دريافت كه گردشگران با درآمد پايين فقط به بازديد از جاذبههاي اصلي گردشگري شهر تمايل دارند، در حالي كه گردشگران با درآمد بالا از جاذبه هايي كه كمتر مورد بازديد قرار گرفته است، بازديد مي كنند.
-
- عباس زادگان (1384) در پژوهشي با عنوان ابعاد اجتماعي – روانشناختي فضاهاي شهري، معتقد است كه فضاهاي باز شهري، بستر ارتباطات و تعاملات اجتماعي شهروندان را ارتقا داده و امكان حضور بيشتر شهروندان را در فضا فراهم مي آورند.
-
-
– عیسی سراقی و همکاران(1387) در مقاله خود با عنوان نقش جاذبههای اکوتوریستی در توسعه گردشگری نهاوند با تأکید بر مدل SWOT به بررسی عوامل داخلی و خارجی گردشگری و قابليتهاي جاذبههاي اكوتوريستي شهرستان نهاوند به گونه اي علمي ، همراه با رعايت مسايل زيست محيطي پرداخته شده است سپس به ارائه راهكارهايي براي توسعه پايدار ناحيه اي و در نهايت حركت در راستاي توسعه پايدار ناحيهاي تأكيد شده است.نتايج حاصل از مطالعات ميداني، مدلهاي تحليلي و تجزيه و تحليل هاي تجربي در منطقه مورد مطالعه بيانگر اين واقعيت است كه عدم بهرهبرداري اصولي و ضعف بينش علمي مديران نسبت به مسايل زيست محيطي جاذبه هاي اكوتوريستي منطقه را با آسيب پذيري بالايي مواجه كرده است . براي فايق آمدن بر مشكلات نيازمند بازنگري در برنامههاي جاري و ارائه راهكارهاي مناسب جهت كاهش نقاط ضعف و محدوديت ها و بهره گيري از نقاط قوت و فرصتهاي موجود است.
-
-
-
- علی موحد و همکاران(1390) در مقالهای با عنوان بازاریابی گردشگری شهری بر اساس برندیابی با مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبیAHP(مطالعه موردی کرمانشاه) به بررسی و تحلیل اهمیت برندسازی جهت جذب گردشگر در شهر کرمانشاه میپردازند و در نتیجه کار، یکی از عمدهترین دلایل عدم توسعه در گردشگری شهر کرمانشاه را ضعف بازاریابی و نبود نشان مناسب گردشگری در صحنه رقابت بین شهرها و کشورها در سطح ملی و بین المللی میدانند؛
-
- تقوایی و صفرآبادی(1390) در مقاله ای با موضوع نقش مديريت شهري در دستيابي به توسعه پايدار گردشگري شهري(مطالعه موردي شهر کرمانشاه) با هدف متغيرهاي ضروري عملكرد مديريت شهري، در ارتباط با توسعه گردشگري پايدار شهري در شهر کرمانشاه به تحقیق میپردازند و نتايج حاكي از آن است كه بين مديريت يک پارچه شهري و همكاريهاي متقابل مديران شهري و مردم محلي با دستيابي به توسعه ی پايدار گردشگري شهري رابطه مثبت و مستقيم وجود دارد، يعني هر مقدار مديريت شهري هماهنگ تر باشد و ارتباطات بيشتر بين مديريت شهري و مردم محلي برقرار شود، به همان اندازه امكان دستيابي به توسعه ی پايدار گردشگري شهري بيشتر خواهد شد.
-
- عیسی ابراهیم زاده و همکاران(1391) در مقاله ای تحت عنوان تحلیلی بر برنامه ریزی و توسعه گردشگری در استان لرستان با بهره گیری از مدل استراتژیک SWOT به بررسی قوت ها، ضعفها و فرصتها و تهدیدها در گردشگری استان لرستان میپردازند، یافتههای این پژوهش نمایانگر این است که که در این استان 12 قوت و 15 ضعف داخلی و در عین حال 8 فرصت و 10 تهدید خارجی وجود دارد و نتایج حاصل از کار نشان میدهد که هم کارکردهای محیط بیرونی و هم محیط درونی در توسعه گردشگری در این استان مؤثر است.
-
- مسعود تقوایی و همکاران(1391) در مقاله ای با عنوان عوامل موثر در گردشگری شهری کرمانشاه، به بررسی وضعیت گردشگری و تحلیل نقاط ضعف و قوت و نیز فرصتها و تهدیدهای موجود در گردشگری این شهر میپردازند و نتایج به دست آمده از پژوهش مذکور نشان میدهد شهر کرمانشاه با دارا بودن توانهای بالفعل و بالقوه گردشگری، می تواند یکی از محورهای مهم در گردشگری کشور باشد و نتایج از تحلیلSWOT نشان میدهد ضعف و بیثباتی در مدیریت، ضعف تبلیغات و ناهماهنگیهای سازمانهای مرتبط در زمینه گردشگری با مردم از علل توسعه نیافتگی گردشگری در این شهر است؛
-
- علی موحد و عاطفه احمدی در مقاله ای تحت عنوان مسیر یابی گردشگران در بافتهای تاریخی با رویکرد حفاظت و احیای این بافتها با بهره گرفتن از GIS(نمونه موردی:سنندج)1391؛به منظور شناسایی مسیرهای بهینه، با کاربرد GIS و اعمال معیارهای مؤثر در مسیریابی با کمی کردن آنها و با بهره گرفتن از اطلاعات فراهم آمده در پایگاه سیستم اطلاعات جغرافیایی، تجزیه و تحلیل فضایی و به کارگیری الگوریتمهای همانند overlay، مدل بولین و Network analysis در GISمسیرهای عبوری مناسب برای الگوی حرکت گردشگری در بافت، شناسایی و تفکیک شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاکی از این است شرایط اعمال شده در منطق بولین از عدم اطمینان کمتری برخوردار است، چرا که به دلیل محدودیت های قطعی این مدل، مسیرهای بسیاری پیشنهاد می شوند که ممکن است همه آنها برای گردشگران مناسب نباشند، اما با اعمال مدل Network analysis، مسیرهای بهینه گردشگری که جامع خصوصیات مسیریابی گردشگری هستند، مشخص و پیشنهاد داده شده اند.
-
-
1-6.سؤالات پژوهش
پژوهش حاضر در پی پاسخ به سؤالات زیر است:
- آیا استفاده از توانها و پتانسیلهای گردشگری موجود در شهر کرمانشاه استفاده مطلوب صورت گرفته است؟
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 03:00:00 ب.ظ ]
|